Perustulo

Työ muuttaa yhteiskuntaa ja muuttuva yhteiskunta muuttaa työtä. Tämän takia meillä on jatkuvasti oltava valmiuksia kehittää taitoja, osaamista ja työelämän pelisääntöjä.

Rakenteellisten kysymysten lisäksi työ on myös valtavan tärkeää yksilötasolla. Käytämmehän työhön suuren osan hereilläoloajastamme. Työn ollessa iso osa elämää on se samalla myös osa pelkojamme. Vastavalmistunut toivoo työllistyvänsä koulutuksesta päästyään. Työpaikan menettävä pelkää oman ja perheensä toimeentulon puolesta. Työttömäksi jääminen on ihmiselle pettymys.

Toisesta näkökulmasta työttömyysjaksot ovat osa talouden kiertokulkua. Työn teettämisen tavat moninaistuvat perinteisestä palkkatyöstä erilaisiin itsensätyöllistämisen muotoihin.

Perustulomalli, jossa perustulon taso on riittävä, antaa ihmiselle mahdollisuuksia sovittaa työntekonsa elämäntilanteensa vaatimuksiin. Kokopäivätyö on kuitenkin jatkossakin monen tavoite. Massatyöttömyys on paitsi tragedia ja inhimillisten kykyjen haaskausta, myös uhka kansantalouden kestävyydelle. Tarvitaan aktiivista työvoimapolitiikkaa ja uusia ratkaisuja, jotka helpottavat osaamisen kehittämistä tai alan vaihtoa.

Siksi tarvitsemme hyvät ensisijaisesti julkisten yksiköiden tuottamat työllisyyspalvelut, jotka auttavat työpaikan saantiin tai osaamisen kehittämiseen opiskelun kautta. Työllisyyspalveluissa on otettava huomioon työn murros. Malli, jossa työttömiä työnhakijoita rangaistaan kaikesta muusta toiminnasta kuin palkkatyösuhteessa työskentelystä, ei ole nykypäivää. Lisäksi tarvitsemme sosiaaliturvan, joka mahdollistaa toimeentulon, työnhaun ja osaamisen kehittämisen.

Jotta kaikilla olisi mahdollisuus työntekoon, tarvitaan sekä perustuloa että työtakuuta. Työtakuun idea on tehdä työstä objektiivinen oikeus: kaikille työkykyisille ja työhaluisille täysi-ikäisille ihmisille järjestetään työtä.

Pitkäaikaistyöttömyys taltutetaan tukemalla vaikeasti työllistyvien työllistymistä. Keinoja voivat olla palkkatuet ja vastaavat toimet, joilla synnytetään työpaikkoja, jotka eivät olisi syntyneet ilman erityisiä toimia.

Jaa tämä sivu

Facebookissa

Jaa tämä sivu

Twitterissä

Jaa tämä sivu

Sähköpostitse

Haluatko tietää missä mennään?

Tilaa Vasemmistoliiton uutiskirje